Op 14 juli 2016 heeft Stichting Ik Kies Bewust (IKB) een bericht uitgestuurd aan hun deelnemers met daarin de aankondiging alleen kindermarketing toe te laten op de verpakking van eten en drinken met het groene vinkje (de gezondere basisproducten met voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt). Kindermarketing op de verpakking van producten met het blauwe vinkje (de extra’s; producten die je niet te vaak moet eten) wordt niet langer toegestaan.

De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding is blij met dit besluit van IKB. De Alliantie gaat ervan uit dat de voedingsmiddelenindustrie deze aanpak volgt en dat de Reclamecode voor Voedingsmiddelen wordt aangepast. In de huidige Reclamecode is nog volop ruimte voor de kindermarketing op de verpakking van bijvoorbeeld frisdrank, chips, koekjes en ijs. De Alliantie pleit daarnaast voor de aanscherping van de voedingscriteria die de Reclamecode hanteert.

Per 1 augustus 2016 gaat de nieuwe regeling in en wordt het niet meer toegestaan het Vinkje met de blauwe cirkel te combineren met kindermarketing. Onder kindermarketing wordt door Stichting IKB verstaan: het toevoegen van teksten of afbeeldingen met het doel kinderen met een leeftijd van 12 jaar en jonger te beïnvloeden. Hieronder valt onder meer het gebruik van afbeeldingen van idolen/stripfiguren; animatiefiguren en bewoordingen.

De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding wil aanscherping van de voedingscriteria waarvoor kindermarketing wordt toegestaan, geen uitzonderingen in wat onder marketing wordt verstaan (zoals verpakkingen) en een leeftijdsgrens van minimaal 13 jaar waaronder marketing voor ongezonde voeding niet mag.

 

e-max.it: your social media marketing partner